truskawki z rabarbarem na ciepło

dziś proponuję tradycyjne połączenie smaków truskawek i rabarbaru w nowej odsłonie – crumble. pochodzi z kuchni anglosaskiej, w przygotowaniu jest szybsze od każdego ciasta, a dzięki niezbyt dużej popularności w naszym kraju, ciągle może stanowić niespodziankę na spotkaniu z przyjaciółmi. 
inne pyszne połączenia smakowe w crumble znajdziecie w przepisach:
crumble z ananasem,
crumble jabłkowo-jagodowe-malinowo-pomarańczowo-kiwi (czyli co tam akurat wpadnie w ręce)

truskawki, rabarbar, letni deser

crumble truskawkowo-rabarbarowe

nadzienie:

  • 6 filiżanek pokrojonych truskawek i rabarbaru w kostkę 1,5 cm, 
  • 1 szklanka brązowego cukru

posypka:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych (nie błyskawicznych),
  • 1/4 szklanki brązowego cukru, 
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 6 łyżek masła chłodnego, ale nie twardego

pokrojone owoce włożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 20×20 cm. posypać z wierzchu cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 10-15 minut (aż owoce puszczą sok). składniki sypkie posypki wymieszać, dodać masło i rękoma rozetrzeć, tak by powstała w miarę jednorodna masa. posypać owoce i wstawić do piekarnika na 25 minut w 200 st.C. podawać bez dodatków lub z lodami waniliowymi albo bitą śmietaną.

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *