dziś proponuję tradycyjne połączenie smaków truskawek i rabarbaru w nowej odsłonie – crumble. pochodzi z kuchni anglosaskiej, w przygotowaniu jest szybsze od każdego ciasta, a dzięki niezbyt dużej popularności w naszym kraju, ciągle może stanowić niespodziankę na spotkaniu z przyjaciółmi.
inne pyszne połączenia smakowe w crumble znajdziecie w przepisach:
– crumble z ananasem,
– crumble jabłkowo-jagodowe-malinowo-pomarańczowo-kiwi (czyli co tam akurat wpadnie w ręce)
crumble truskawkowo-rabarbarowe
nadzienie:
- 6 filiżanek pokrojonych truskawek i rabarbaru w kostkę 1,5 cm,
- 1 szklanka brązowego cukru
posypka:
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych (nie błyskawicznych),
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 6 łyżek masła chłodnego, ale nie twardego
pokrojone owoce włożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 20×20 cm. posypać z wierzchu cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 10-15 minut (aż owoce puszczą sok). składniki sypkie posypki wymieszać, dodać masło i rękoma rozetrzeć, tak by powstała w miarę jednorodna masa. posypać owoce i wstawić do piekarnika na 25 minut w 200 st.C. podawać bez dodatków lub z lodami waniliowymi albo bitą śmietaną.