colcannon jest specjalnością kuchni irlandzkiej, co prawda jedzoną tradycyjnie na halloween, ale że w listopadzie młodej kapusty nie uświadczymy, to polecam tę potrawę teraz.
colcannon – składniki
- 1 kg młodej kapusty lub jarmużu,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 por,
- 10 dkg wędzonego boczku (niekoniecznie),
- 2 łyżki masła,
- pół szklanki śmietanki 30%,
- 6 średnich jajek,
- 10 dkg żółtego sera,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz
kapustę drobno posiekać, zalać gorącą wodą. ugotować do miękkości, osączyć. obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. p odlaniu utłuc je z masłem i śmietanką. doprawić gałką muszkatołową. boczek pokrojony w drobną kostkę wysmażyć na patelni, dodać do niego por pokrojony w plasterki i smażyć do zrumienienia. ziemniaki wymieszać z kapustą oraz z porem i boczkiem. całość przełożyć do dużego naczynia do zapiekania. chochlą zrobić tyle dołków ile mamy jajek. wstawić do piekarnika na 15 minut i piec w temp. 200 st. C. po tym czasie wyjąć colcannon i do każdego dołka wlać jajko. posypać startym serem i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 10-15 minut.