fasolka szparagowa w sosie piwnym

w zasadzie tytuł powinien brzmieć „milion kalorii” – smażony boczek, piwo, cukier 😉

fasolka szparagowa duszona w piwie

fasolka szparagowa duszona w piwie
0,5 kg fasolki szparagowej, 1 szkl. jasnego piwa, 15 dkg wędzonego boczku, 1 mała cebulka, 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki brązowego cukru, 4 łyżeczki mąki kukurydzianej, sól
boczek pokroić w drobną kostkę i mocno zrumienić na patelni. łyżką cedzakową wyłowić go z wytopionego tłuszczu i odstawić na później. na pozostały tłuszcz wrzucić umytą i pozbawioną końcówek fasolkę. podlać piwem, lekko posolić i dusić do miękkości. cebulę zetrzeć na ziemniaczanej tarce i wymieszać z cukrem, octem i mąką kukurydzianą. mieszankę wlać do fasoli i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. posypać wysmażonym boczkiem.

akcja kulinarna: fasola w letniej odsłonie akcja kulinarna: warzywa strączkowe Tydzień z piwem w tle akcja kulinarna: Tydzień z piwem w tle

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.