dziś coś dla wielbicieli ostrych smaków – łagodny kalafior pokryty ostrą pastą, którego ostrość łagodzimy dodatkiem dowolnej sałaty.
pieczony kalafior
- 1 nieduży kalafior (ok. 1 kg),
- 0,5 szkl. jogurtu greckiego,
- sok z połowy limonki,
- 0,5 łyżeczki chili,
- 0,5 łyżki kminku,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 0,5 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju
z umytego kalafiora usunąć liście i całą łodygę, osuszyć. płaską blaszkę do pieczenia posmarować na dnie olejem. z jogurtem wymieszać czosnek, sok limonki i przyprawy. pastę nałożyć na kalafior, dokładnie go pokrywając. przełożyć na blachę i piec w 200 st. C około 50 minut, aż będzie mocno przyrumieniony. przed krojeniem odstawić na 10 minut. podawać na sałacie polanej sosem winegret.