przyznam się, że miałam duże wątpliwości, czy umieszczać tak banalny przepis. jeśli ktoś chciałby odmienić najprostszy sposób przygotowania wątróbki, jakim jest smażenie, to wystarczy nie panierować jej w samej mące. sposób sprzedał mi kiedyś tata, eksperymentując z zestawem ziół do gyros. ważne jest żeby w zestawie nie było soli, bo wątróbka pod jej wpływem w trakcie smażenia twardnieje.
przy okazji mój sposób na panierowanie nie tylko wątróbki, ale i innych kawałków produktów – do pudełka z pokrywką wrzucamy mieszankę tego w czym chcemy panierować. następnie wkładamy partiami mięso lub warzywa, zamykamy pudełko i potrząchamy, aż panierka będzie z każdej strony równo przyklejona.
wątróbka drobiowa smażona
- 0,5 kg wątróbki drobiowej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki curry lub mieszanki do gyros (ale bez soli),
- 2 cebule,
- sól,
- olej do smażenia
wątróbkę umyć i oczyścić. mąkę wymieszać z przyprawą i obtoczyć w niej kawałki wątróbki. smażyć je na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony. każdą usmażoną partie układać na talerzu pod przykryciem. cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, na koniec ją posolić. na wierzchu ułożyć wątróbkę, chwilę podgrzać i przed podaniem posolić.