razowa focaccia

tradycyjnie o dniu pizzy przypomniałam sobie już po nim. ostatnio jednak na wieczorek filmowy robiłam razową focaccię, na powierzchni której porozrzucałam grudki pesto bazyliowego i posypałam mozzarellą.
dla miłośników włoskiego pieczywka mam jeszcze dwie niezupełnie klasyczne propozycje focacci:
z wiśniami i rozmarynem,
z figami i kaparami

kuchnia włoska, pieczywo włoskie

focaccia razowa z pesto i mozarellą

  • 40 dkg mąki pszennej razowej typ 1850, 
  • 3 dkg świeżych drożdży, 
  • 1 łyżka + 1 szkl. ciepłej wody, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • mały słoiczek pesto,
  • 10 dkg mozzarelli
pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i 1 łyżką ciepłej wody i odstawić, aż zaczną „pracować”, czyli na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki. wymieszać z mąką, wodą, oliwą i solą, zagnieść ciasto i odstawić przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. następnie rozwałkować na dużej blasze i odstawić do ponownego wyrośnięcia (wystarczy ok. 30 minut). w odstępach, co 4 cm zrobić w cieście dołki. piec przez 20 minut w 180 st. C. na gorącej focacci rozrzucić łyżeczką grudki pesto i posypać mozzarellą. wstawić na chwilę do piekarnika, aż się ser rozpuści*.

* ostatnio czytałam, że to się sprawdza w przypadku mozzarelli z mleka krowiego. jeśli się trafi na prawdziwą z mleka bawolego, to nie należy jej rozpuszczać w piekarniku, bo puści wodę, której ma w sobie znacznie więcej od tych z mleka krowiego. jest tak delikatna, że do całkowitego rozpuszczenia wystarczy jej kontakt z gorącą powierzchnią potrawy.

Focaccia - biała pizza Zima  we Włoszech Pyszna pizza 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *