słowo się rzekło – pierwszy przepis w tej edycji tygodniowej akcji kulinarnej „tydzień z piwem w tle”, do której serdecznie zapraszam nie tylko blogerów. swoje przepisy można również zgłaszać na facebooku lub bezpośrednio mailem (w opisie akcji jest on podany). mam nadzieję, że uda mi się was zaskoczyć moimi pomysłami, jak również, że wy zrobicie mi to samo 😉
o dzisiejszym przepisie mogę powiedzieć to, że dwa ostatnie składniki nadają mu smak, więc dokładnie się zastanówcie, jakie piwo i jaki ser wybierzecie.
penne w sosie serowo-piwnym
- 0,5 kg makaronu,
- 4 marchewki,
- 2 średnie cukinie,
- 30 dkg grzybów leśnych (tu kurki),
- 2-3 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 szkl. mleka,
- 3/4 szkl. jasnego piwa,
- 15 dkg ostrego sera
- sól, pieprz
marchew pokroić w 3 mm plasterki (wykorzystałam do tego krajalnicę, ale dobrze się sprawdza tarka do mizerii). grzyby oczyścić, większe przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. grzyby i marchew wrzucić na rozpuszczone masło i na wolnym ogniu dusić około 10 minut. w tym czasie pokroić w kostkę cukinię i dodać ja do marchwi. dusić razem aż marchew będzie miękka. oprószyć całość mąką, wymieszać i wlać mleko. dokładnie wymieszać i zagotować. wlać piwo, ponownie zagotować, zdjąć z ognia i po trochę dodawać stary ser, ciągle mieszając. ewentualnie doprawić solą i pieprzem. na ugotowany makaron wykładać porcję gęstego sosu.