nalewka z dyni

ta jesień w mojej kuchni zdecydowanie upływa pod znakiem dyni, więc zakończę ten tydzień przepisem również z niej. Przyznam, że nie wiem, co z tego wyjdzie, bo takiej nalewki nie próbowałam, ale na jednym z forum była zachwalana, a ja miałam połówkę giganta dyniowego do szybkiego zagospodarowania.

alkohole domowe, likier, cynamon, imbir,

nalewka z dyni

  • 1 kg obranej dyni,
  • 1 l czystej wódki,
  • 10 goździków,
  • 1 laska cynamonu,
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 szklanka wody,
  • 0,5 kg cukru,
  • 3 l słój

Dynię pokrój w centymetrową kostkę. Dodaj do niej goździki, cynamon i pokrojony w plasterki imbir i zalej całość wódką. Alkohol musi pokrywać dynię w całości. Naczynie, którym przygotowujemy nalewkę szczelnie zamknij/zakręć i odstaw na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Po tym czasie nastaw zlej i przefiltruj. Z wody i cukru ugotuj syrop, który następnie wymieszaj z nastawem i rozlej do butelek. Butelki odstaw na pół roku (jeśli wytrzymasz) w ciemne chłodne miejsce.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *