sałatka z wątróbki i pomarańczy

nie ukrywam, że korzystam z nieobecności dziecia w domu i jem rzeczy, do których trzeba by mocno przekonywać, w dodatku bez gwarancji na powodzenie. stąd dziś pojawi się wątróbka.

wątróbka drobiowa, sałata, pomarańcze, sezam

sałatka makaronowa z wątróbką

  • 50 dag wątróbki drobiowej,
  • 2 szkl. maślanki,
  • 25 dag makaronu razowego,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 1 główka sałaty,
  • 2 łyżki uprażonego sezamu,
  • olej do smażenia

sos:

  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • sól, pieprz

oczyszczone wątróbki zalać maślanką i odstawić do lodówki na noc. następnego dnia opłukać i dokładnie osuszyć. smażyć na silnym ogniu, aż się przyrumienią, ale nie dłużej niż 5 minut. odstawić pod przykryciem. ugotować makaron i zostawić do lekkiego przestudzenia. przygotować sos mieszając olej z octem, cukrem, doprawić solą i pieprzem. porwać sałatę. pomarańczę wyfiletować, czyli obrać każdą cząstkę z białej błonki. wymieszać z sałatą i makaronem. na wierzchu ułożyć wątróbkę, polać sosem i posypać sezamem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *