każdy zna chyba leniwe pierogi (kluski kopytka z serem), wiele osób próbowało leniwych gołąbków (kapusta nie owija nadzienia, tylko jest posiekana i duszona z resztą składników). dziś rozszerzam krąg tego typu potraw o varnitshkes. to danie wywodzące się z kuchni żydów mieszkających we wschodniej europie. nazwa pochodzi od nazwy rosyjskich pierogów wareników, varenishkes więc początkowo były pierogami z kaszą gryczaną i cebulą, ale z czasem z kaszy owijanej w ciasto zostało oddzielnie ciasto i kasza.
tym razem w towarzystwie #omnomnom króluje kolor brązowy.
farfalle z kaszą gryczaną
- 25 dkg makaronu farfalle Omnomnom,
- 2 szkl. ugotowanej prażonej kaszy gryczanej,
- 2 duże cebule,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- po 0,5 łyżeczki soli i brązowego cukru,
- 1 łyżka gęsiego lub kaczego smalcu
- czarny pieprz
cebulę pokroić w półtalarki i smażyć powoli na gęsim smalcu, aż się skarmelizuje. na początku smażenia posypać solą i cukrem, żeby cebula szybciej puściła sok. często mieszać. gdy jest już miękka i brązowa wsypać do niej kaszę, doprawić sosem sojowym i smażyć, aż będzie gorąca. ugotować makaron, wymieszać z gorącą kaszą i doprawić pieprzem.