pieczony pieróg

Uchylę rąbka tajemnicy i pokażę, w którą stronę granicy Polski uda się tym razem magazyn Maszkety. Jak tylko nasz plan pracy został zatwierdzony, poprosiłam mamę o sprawdzenie rodzinnej biblioteczki kucharskiej i gdy tylko przesyłka dotarła zabrałam się za testowanie. W końcu wiem czym się różni rosyjski pieróg od kulebiaka, ale to zdradzę dopiero w zimowym felietonie 😉

kuchnia rosyjska,ciasto drożdżowe,pieczone pierogi,

pieróg rosyjski

nadzienie:

  • 250 g gotowanego mięsa z rosołu,
  • 250 g kiszonej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Mięso i kapustę drobno posiekaj. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj mięso, chwilę smaż razem i dodaj kapustę. Smaż, aż kapusta będzie miękka. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do ostudzenia.

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 650,
  • 1 szklanka mleka,
  • 80 g masła,
  • 2 średnie jajka + jedno do smarowania,
  • 35 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru

Do letniego mleka pokrusz drożdże i wsyp cukier. Rozetrzyj i odstaw, aż na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki. Do dużej miski przesiej mąkę i zrób wgłębienie, do którego wlej mleko, roztrzepane jajka i szczyptę soli. Całość dobrze wyrób. Pod koniec zacznij dodawać roztopione letnie masło. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odstawać od ręki i miski, w której je wyrabiasz. Pod przykryciem odstaw je w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj je na na kształt prostokąta i grubość około 7 mm. Jedną część przełóż na wyłożoną papierem płaską blachę (najlepiej taką do mazurka bez jednego boku). Na ciasto połóż nadzienie, starając się zachować 2 cm wolnego od krawędzi. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i dokładnie sklej brzegi. Można w górnym cieście wyciąć fantazyjne wzorki, ja po prostu zrobiłam otwory. Uformowany pieróg pozostaw na 20 minut pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 st. C. Gdyby zbytnio się rumienił należy go przykryć arkuszem folii aluminiowej. Upieczony pieróg wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut. Następnie pokrój go w 5 cm kwadraty.

kuchnia rosyjska,ciasto drożdżowe,pieczone pierogi,

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *