Dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi – tym razem jej piersi. A przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji.
Gęś w całości:
pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą
gęś faszerowana kaszą gryczaną
pieczona gęś udająca francuzkę (nadzianą w dodatku)
Gęś w kawałkach:
gęś pieczona á la brassó
udka gęsi nadziewane porem i jabłkiem
zupa na gęsi i białym winie
pieczona pierś gęsi
- 2 piersi gęsie,
- sól,
- pieprz,
- majeranek
Skórę na piersiach naciąć co 1,5 centymetra, obficie natrzeć mieszanką soli, pieprzu i majeranku. Odstawić w chłodne miejsce na minimum kilka godzin. Po tym czasie piersi ułożyć skórą na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć powoli wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Następnie przełożyć je wraz z odrobiną tłuszczu do naczynia żaroodpornego i piec przez:
a) godzinę w 180 st. C. pod przykryciem, wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, potem pokroić w plastry o grubości 1 cm.
b) 30 minut bez przykrycia, odstawić na chwilę, a następnie pokroić jak najcieńsze, w prawie przeźroczyste plasterki.
Podawać z szałotem.