wolnopieczona kaczka z jabłkami

Ostatnio czytałam o przygotowywaniu potraw w obniżonej temperaturze. Ma to zapobiegać utracie większości wartości odżywczych. Istotne jest to szczególnie przy gotowaniu warzyw, ale i mięsa nie tracą na tym. Z pewnością stali czytelnicy bloga trafili na mięsa w stylu pulled pork. Tutaj też mogłabym tę kaczkę poszarpać, ale jej kształt był tak piękny, że żal byłoby go zmieniać.

Jeśli ktoś obawiałby się, że tak długie pieczenie w piekarniku elektrycznym narazi go na duże zużycie prądu, to tak z grubsza licząc wyszło mi takie same, jak przy dwugodzinnym pieczeniu w 180 st.C.

slow cook, drób, rzymski garnek, 80 stopni,

kaczka pieczona z jabłkami

  • kaczka, 
  • 3 kwaśne jabłka, 
  • sól, pieprz, słodka papryka, mielony kminek

Tuszę kaczki natrzyj od zewnątrz i od wewnątrz mieszanką przypraw i odstaw na noc w chłodne miejsce. Jabłka pokrój w ćwiartki i napchaj nimi kaczy brzuch. Nogi ptaka zwiąż razem lub przełóż przez nacięcie w skórze. Piecz w 80 st.C przez 9-10 godzin, aż po nakłuciu uda wypłynie zupełnie przeźroczysty sok.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *