sezon dyniowy trwa, więc pora spróbować czegoś nowego. przepis jest bardzo prosty, a efekt godny uwagi. następnym razem spróbuję kiełbaski zastąpić czymś wędzonym, albo chorizo.
dynia w innych odsłonach:
południowy kurczak na ostro
dynia z wołowiną
wieprzowina z dynią
faszerowana dynia
zapiekanka dyniowo-ryżowa
dominikańska zupa rybna z dynią
gnocchi z dyni z pesto z rucoli
zupa krem z dyni
zupa krem z dyni II
pasztet z soczewicy z dynią
dżem z dyni z pomarańczami
zapiekanka dyniowo-ziemniaczana
tarta z dyni
naleśniki z dynią
risotto z dynią
zapiekana dynia
1 kg dyni pokrojonej w 1 cm kostkę, 1 duża cebula, 3 białe kiełbaski parzone, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 mały kubek śmietany, 10 dkg startego ostrego sera, sól, olej do smażenia
dynię ugotować na parze na półtwardo. cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i razem z cebulą zrumienić. wymieszać z dynią i rozmarynem, lekko posolić, przełożyć do naczynia do zapiekania. śmietanę wymieszać z serem i wylać na dynię. zapiekać 15 minut w 225 st.C