tydzień temu w ramach konkursu podawałam przepis na tartę cebulową właśnie z zastosowaniem tej konfitury. ale to nie jej jedyne zastosowanie. jestem fanką pieczonego mięsa z takimi słodko-pikantnymi dodatkami, więc spokojnie mogę polecić ją do karkóweczki z grilla, albo do upieczonego krążka sera camembert.
konfitura z czerwonej cebuli
1 kg czerwonej cebuli, 1/3 szkl. oliwy z oliwek, 1,5 szkl. octu winnego z dodatkiem soku z czerwonej cebuli, 1,5 szkl. jasnego piwa, 15-20 dkg brązowego cukru, 2 łyżki suszonego tymianku, sól, pieprz
obraną cebulę pokroić w piórka. smażyć powoli na oliwie w szerokim rondlu o grubym dnie, aż będzie szklista i miękka (ok. 30 min.). następnie dodać ocet, zagotować go i odparować. dodać cukier, tymianek i piwo. doprawić solą i pieprzem. powoli gotować do momentu, aż zgęstnieje. gorącą przekładać do niedużych słoiczków, dobrze zakręcić i odstawiać do góry dnem.