w tym roku babcia przyniosła od koleżanki 3 pestki dyni z zapewnieniem, że to dynie ozdobne. po latach dyniowej posuchy rodzicom wyrosły dwie dynie, raczej nie ozdobne i nie makaronowe, bo z paskami na skórce. mniejsza wylądowała wczoraj na stole.
faszerowana dynia
- 1 dynia (ok. 1,7 kg),
- 40 dkg mięsa indyka,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1-1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- oliwa
dynię przekroić w poprzek na pół. usunąć pestki. posmarować ją w środku oliwą, posolić i posypać słodką papryką. wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
mięso zmielić razem z cebulą. dodać drobno posiekany czosnek, kaszę i jako. przyprawić i dobrze wyrobić. umieścić farsz w podpieczonej dyni i piec godzinę (im większe połówki tym dłużej trzeba piec).