na dzień górnika – schab po sztygarsku

mieszkając już trochę czasu na Śląsku miałam możliwość spróbowania wielu dań kojarzonych z tym regionem. Jednak zawsze umykał mi schab po sztygarsku. U znajomych go nigdy nie spotkałam. Któregoś razu usłyszałam, że to danie spotykane tylko w restauracjach. Ale przeglądając kuchnię polską opracowaną przez Hannę Szymanderską, przeczytałam notatkę, że jest to danie przygotowywane specjalnie dla gości. Goście akurat byli pod ręką, schab również, więc przygotowałam go i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona niebanalnym smakiem!

kuchnia śląska, wieprzowina, regionalna, cebula,kminek,

schab po sztygarsku

  • 1-1,5 kg schabu,
  • kawałek dobrej kiełbasy długości schabu,
  • sok z połowy małej cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżki soli,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka pieprzu,
  • pół łyżki kminku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 średnie cebule,
  • 2 szklanki wywaru mięsnego,
  • 2 łyżki oleju

Schab rozetnij wzdłuż, tak by uzyskać, jak największy prostokąt. Skrop go sokiem z cytryny. Zmiażdżony czosnek utrzyj z solą, papryką i pieprzem, a następnie tą mieszanką natrzyj mięso. Wzdłuż jednego z boków ułóż ponacinaną gęsto kiełbasę i zwiń mięso w roladę. Mięso zwiąż bawełnianą nicią, obtocz w mące i obsmaż szybko z każdej strony na oleju. Podlej połową wywaru i gotuj 30 minut pod przykryciem. Cebule pokrój w 6 lub 8 i obłóż nimi mięso w brytfance. Całość oprósz kminkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia obróć mięso i podlewaj je pozostałym wywarem. Przed krojeniem odstaw mięso na 10 minut. Podawaj z sosem z pieczenia.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.