blumkol – mutant kapusty głowiastej

przepis pochodzi z magazynu kuchnia. my do kompletu mieliśmy jeszcze pieczone ziemniaki.

ba, może nawet brokułu! ta wyjątkowa ciekawostka pochodzi z wikipedii, a dotyczy kalafiora. blumkol to nazwa z gwary śląskiej, którą raczą mnie znajomi pochodzący z tego regionu. 
co jeszcze można znaleźć u ślązaka w kuchni jest do przeczytania (a potem odszukania w słowniku) na stronie LAUBA ŚLONSKO

kalafior po wiejsku, fot. M. Mazurowski

kalafior po wiejsku

  • 1 kalafior, 
  • 1/4 szklanki octu winnego, 
  • 2 ząbki czosnku, oliwa, 
  • 2 pętka wiejskiej kiełbasy, 
  • 30 dkg pomidorów bez skórki, 
  • 15 dkg czarnych oliwek, 
  • sól, pieprz

ugotować kalafior w wodzie z octem. czosnek podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, zrumienić. dodać kalafiora i dusić razem kilka minut. dodać  pokrojone oliwki, doprawić solą i pieprzem.

do kompletu mieliśmy pieczone ziemniaki

pieczone ziemniaki, fot. M. Mazurowski

przepis pochodzi z magazynu kuchnia

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *