szybka pizza

w zasadzie czas oczekiwania na rosnącą pizzę zwykle dyskwalifikował ją jako obiad w środku tygodnia, do momentu, gdy zjadłam taką, której czas wyrastania nie przekraczał 15 min., czyli akurat tyle ile potrzeba na pokrojenie tego, co miałaby się na niej znaleźć.

drożdże, cukier, woda, mąka,

szybkorosnąca pizza – składniki:

  • 40 dkg mąki, 
  • 3 dkg świeżych drożdży, 
  • 1 łyżka + 1 szkl. ciepłej wody, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 2 łyżki oliwy

szybkorosnąca pizza – przepis

pokruszone drożdże wymieszać z 1 łyżką wody i cukrem. dodać do mąki, wlać pozostałą wodę i oliwę. zagnieść i odstawić na 15 min. rozwałkować ciasto i ułożyć na nim ulubione dodatki. piec ok. 20 minut.

jest to porcja dla 3 osób lub przeliczając na blachy – 1 duża blacha na cały piekarnik, większa od mazurkowej (nie wiem, czy piekarniki mają standardowe wymiary, ale pewnie nie), ciasta grubego na ok. 1 cm lub trzy okrągłe ok. 40 cm średnicy na zdecydowanie cieńszym cieście.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.