(fr. Toulon lub Toulon-sur-mer, prowans. Tolon) – miasto i gmina we Francji, w regionie Prowansja-Alpy-Wybrzeże Lazurowe, w departamencie Var. Tulon jest od wielu wieków ważnym portem wojennym Francji na wybrzeżu śródziemnomorskim. Został ufortyfikowany przez Vaubana. Współcześnie znajduje się tutaj baza francuskiej floty śródziemnomorskiej.
źródło: Wikipedia
flaki po tulońsku
0,9 kg flaków wołowych, 3 łyżki tłuszczu, 5 średnich cebul, 4 szklanki rosołu, 1 łyżka mąki, 3-4 ząbki czosnku, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, po łyżeczce tymianku i rozmarynu, sól, pieprz
flaki gotować do miękkości w rosole (odparowany płyn uzupełniać wodą). miękkie flaki odcedzić i przestudzić, a wywar pozostawić. obraną cebulę pokroić w plasterki, mocno zrumienić na rozgrzanym tłuszczu i odłożyć na talerz. na pozostałym tłuszczu podsmażyć flaki, uprzednio oprószane mąką. w żaroodpornym naczyniu układać warstwami flaki i cebulę posypując każdą warstwę przyprawami oraz roztartym ze sporą ilością soli, czosnkiem. zalać flaki wywarem, wstawić do gorącego piekarnika i gotować 15-20 minut.