wieprzowina z sezamem i brokułami – kolacja bez ograniczeń

Nie wiem, co zrobić na obiadokolację w piątek. Będą starsi znajomi – jedzący/niejedzący mięso w tym dniu. Jedna osoba przynosi galantynę z kurczaka. Druga wino, i nie je mięsa. Mam zgryz.

wieprzowina z sezamem i brokułami – składniki

0,5 kg wieprzowiny, 0,5 kg brokułów, 0,5 l bulionu lub wody, sos sojowy, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 dymki, 4 łyżki ziaren sezamu, 1 ostra papryczka, olej do smażenia

wieprzowina z sezamem i brokułami – przepis

Mąkę mieszamy z zimnym bulionem, sosem sojowym i posiekana dymką. Mięso kroimy w 2-3 cm kostkę i smażymy razem ze zmiażdżonym czosnkiem na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty. Mięso wyjmujemy. Wrzucamy podzielonego na różyczki brokuła., zalewamy bulionem i pod przykryciem dusimy 7-8 minut. Wkładamy z powrotem mięso, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i podgrzewamy ciągle mieszając. Przed podaniem posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.

janiolka, czwartek, 13 marca 2008

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *