najpierw koszenie grzybów, potem zupa z brukselki

Prawdę powiedziawszy nie umiem sobie wyobrazić sytuacji, w której ktoś mógłby z kosą pojawić się w lesie, ale skoro są grabie do jagód… Tylko nie wiem po co, przecież przy zbieraniu darów lasu istotne jest połażenie po lesie, nawdychanie się cudownego zapachu, a nie pobicie rekordu wycieczki zakładowej.

zupa z brukselki – składniki:

60 dag brukselki, 20 dag podgrzybków, 20 dag boczku wędzonego, 6 skrzydełek, 2 łyżki masła, sól, pieprz

zupa z brukselki – przepis

Skrzydełka i boczek gotować przez godzinę. Potem dodać umytą brukselkę i gotować do miękkości. Przecedzić zupę, bo skrzydełka raczej w jednym kawałku tego nie przetrwają. Kości wyrzucić, drób dodać z powrotem do garnka, boczek wystudzić. 2/3 brukselki wrzucić z powrotem do wywaru, który należy zmiksować. Resztę przekroić na połówki i wrzucić do garnka. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Podsmażyć, przyprawić i dodać do zupy. Boczek pokroić na plasterki i zrumienić na suchej patelni. Również wrzucić do zupy. Wszystko podgrzać. Można dodać śmietanę.

janiolka, poniedziałek, 20 października 2008

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.