po wcześniejszym wpisie zapewniam, iż pomimo zawiera soczewice nie jest trujący, tzn. minęło ponad 12 godzin, a ja nadal żyję 😉
soczewica z burakami – składniki:
- 1 szkl. zielonej lub brązowej soczewicy (ale nie czerwonej, bo ta się za łatwo rozgotowuje),
- 2 duże cebule,
- 3 ugotowane buraki,
- sól/sos sojowy,
- pieprz,
- bryndza/oscypek/parmezan/zwykły ser (opcjonalnie),
- garść pestek z dyni
sos vinegret:
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 łyżka miodu lub cukru,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- sól, pieprz
soczewica z burakami – przepis
Soczewicę ugotować w nieosolonej wodzie, osączyć. Cebulę usmażyć na rumiano i dodać do niej soczewicę. Przyprawić solą lub sosem sojowym (polecam to drugie) i dużą ilością pieprzu. Przygotować sos vinegret dobrze roztrzepując ze sobą składniki. Buraki pokroić w cieniuteńkie plastry (prawie przezroczyste). Uprażyć pestki na suchej patelni pod przykryciem (skaczą).
Na talerzu ułożyć warstwę soczewicy. na to wachlarz buraków. Polać sosem i posypać pestkami i serem.
janiolka, piątek, 26 listopada 2004
komentarze archiwalne:
- grazyna1961.only Ciekawe smaki 🙂
- mopswkuchni Uwielbiam i buraki i soczewicę, więc dla mnie danie idealne!