soczewica z burakami – z kuchni alternatywnej

strączkowe, sałatka, buraki,

po wcześniejszym wpisie zapewniam, iż pomimo zawiera soczewice nie jest trujący, tzn. minęło ponad 12 godzin, a ja nadal żyję 😉

strączkowe, buraki, wegetariański obiad, 

soczewica z burakami – składniki:

  • 1 szkl. zielonej lub brązowej soczewicy (ale nie czerwonej, bo ta się za łatwo rozgotowuje),
  • 2 duże cebule,
  • 3 ugotowane buraki, 
  • sól/sos sojowy,
  • pieprz,
  • bryndza/oscypek/parmezan/zwykły ser (opcjonalnie),
  • garść pestek z dyni
sos vinegret: 
  • 2 łyżki octu balsamicznego, 
  • 5 łyżek oliwy, 
  • 1 łyżka miodu lub cukru, 
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • sól, pieprz

soczewica z burakami – przepis

Soczewicę ugotować w nieosolonej wodzie, osączyć. Cebulę usmażyć na rumiano i dodać do niej soczewicę. Przyprawić solą lub sosem sojowym (polecam to drugie) i dużą ilością pieprzu. Przygotować sos vinegret dobrze roztrzepując ze sobą składniki. Buraki pokroić w cieniuteńkie plastry (prawie przezroczyste). Uprażyć pestki na suchej patelni pod przykryciem (skaczą).
Na talerzu ułożyć warstwę soczewicy. na to wachlarz buraków. Polać sosem i posypać pestkami i serem.

janiolka, piątek, 26 listopada 2004

komentarze archiwalne:

  • grazyna1961.only Ciekawe smaki 🙂
  • mopswkuchni Uwielbiam i buraki i soczewicę, więc dla mnie danie idealne!

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.