Chciałam ten przepis włączyć do akcji zwegowanych, ale oni sami z racji wyborów żywieniowych z mięsa zrezygnowali, więc jakby na siłę uszczęśliwiać nikogo bym nie chciała. Babcia, u której jadłam tę potrawę, twierdzi, że tak to warzywo jadają Turcy. I ponoć (jeszcze nie próbowałam) można wykonać tę potrawę na oliwie, bez boczku. Także przepis nie do końca stracony 😉
podsmażany bób
- bób lub fasolka szparagowa ugotowane,
- cebula,
- kawałeczek boczku,
- koncentrat pomidorowy,
- pomidory,
- sól, pieprz
Boczek stopić na patelni. Na to wrzucić cebulę i ją zrumienić. Ugotowany i obrany bób dodać do reszty. Dodać sporo koncentratu pomidorowego i pokrojone w ćwiartki pomidory. Dusić, aż pomidory zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem.