bób podsmażany z boczkiem

bób, pomidory, boczek,

Chciałam ten przepis włączyć do akcji zwegowanych, ale oni sami z racji wyborów żywieniowych z mięsa zrezygnowali, więc jakby na siłę uszczęśliwiać nikogo bym nie chciała. Babcia, u której jadłam tę potrawę, twierdzi, że tak to warzywo jadają Turcy. I ponoć (jeszcze nie próbowałam) można wykonać tę potrawę na oliwie, bez boczku. Także przepis nie do końca stracony 😉

bób, pomidory, boczek,

podsmażany bób

  • bób lub fasolka szparagowa ugotowane, 
  • cebula, 
  • kawałeczek boczku, 
  • koncentrat pomidorowy, 
  • pomidory, 
  • sól, pieprz

Boczek stopić na patelni. Na to wrzucić cebulę i ją zrumienić. Ugotowany i obrany bób dodać do reszty. Dodać sporo koncentratu pomidorowego i pokrojone w ćwiartki pomidory. Dusić, aż pomidory zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *