w końcu i ja musiałam stanąć przed tym wyzwaniem, mianowicie zdrowymi przekąskami do szkoły. z niezdrowymi w naszej szkole nie ma problemu, wystarczy, że świadomi rodzice podpiszą zgodę i dziecko może je nabywać w ilościach nieograniczonych. moje dziecko jakoś takiej zgody nie dostało i nadal nosi do szkoły, to co ja zapakuję. ale żeby nie czuła się jednak poszkodowana, to kupiłam jej kiedyś batoniki zbożowe, w których dziecko się z miejsca zakochało. batonik niewielki, więc jeden to było za mało. i tu już się włączył rachunek ekonomiczny…
batoniki owsiane
- 3 twarde jabłka,
- 2,5 szklanki płatków owsianych,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 0,5 szklanki brązowego cukru,
- 3-4 łyżki mleka,
- 0,5 szklanki rodzynków (można wykorzystać też inne),
- 4 łyżki mąki pszennej
Jabłka pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać więcej płatków, jeśli za sucha – mleka. Blaszkę 25×25 cm wyłóż papierem do pieczenia, przesyp mieszankę. Przykryj z wierzchu papierem i bardzo dobrze dociśnij, co ułatwi późniejsze krojenie. Odstaw blaszkę na godzinę. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez godzinę. Krój po całkowitym ostudzeniu.