smażone w cieście kwiaty mniszka lekarskiego

uleuli.pl, mniszek lekarski, kwiaty w cieście

Myśl o spróbowaniu, jak smakują kwiaty mniszka lekarskiego zaszczepiła we mnie Pinkcake. Barierą fizyczną jest mieszkanie w mieście i brak dostępu do niezanieczyszczonego surowca. Co prawda czytałam, że kwiaty tak nie chłoną zanieczyszczeń i wystarczy je dokładnie umyć, ale… W końcu jednak znalazło się satysfakcjonujące miejsce. wtedy stanęłam przed problemem natury psychicznej. pamiętam gorzki smak na palcach ubrudzonych mleczkiem wyciekającym z łodyg mleczy. I znowu ale… Skoro inni to zjedli i nie narzekali, to może ta gorycz znika?! No i w zasadzie po usmażeniu goryczka jest niewyczuwalna, ale jeśli, co wrażliwsi jednak obawiają się, że coś mogliby wyczuć, to profilaktycznie proponuję wytrawne ciasto naleśnikowe na bazie piwa, z dodatkiem chilli.

mlecze, kwiaty mlecza, mniszek lekarski, chwasty w kuchni

smażone kwiaty mniszka lekarskiego

  • 2 szkl. kwiatów mlecza,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szkl. mleka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 torebka cukru waniliowego, 
  • 0,5-1 szkl. mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania

Kwiatostany oczyścić z owadów rozkładając na białym arkuszu. Z pozostałych składników, oprócz mleczy, przygotować ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. Kwiaty zanurzać w cieście i smażyć na rumiano. Osączyć na ręczniczku papierowym.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *