bezglutenowa "pizza"

Kolejny raz pewnie przyprawię o palpitacje tych co wiedzą lepiej, jak należy gotować i nazywać dania. Dlatego uprzedzam, że wiem iż do pizzy temu plackowi jednak daleko. Ale też wiem, że gdy ktoś zaczyna swoją przygodę z dietami to szuka gotowych rozwiązań i podpowiedzi. Jeśli ktoś naprawdę chce zjeść bezglutenową pizzę, to w sprzedaży są mieszanki mąk, które pomogą w jej przygotowaniu.

Jeśli zostały wam z poprzednich obiadów ziemniaki, to ich jedynym zastosowaniem wcale nie są kluski. Podawałam już przepis na ziemniaczaną prawie pizzę z grzybami, tym razem wyeliminowałam z tamtego przepisu mąkę pszenną, a na wierzch trafiły typowo pizzowe dodatki: szynka, pieczarki, cebula, oliwki i ser. Nikt sobie nie odmówił jeszcze jednego kawałka 😉

ser,szynka,oliwki,pieczarki, mozzarella, cebula,

placek ziemniaczany à la pizza

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3/4-1 szkl. mąki ryżowej lub owsianej, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka rozmarynu, 
  • sól

dodatki:

  • kto co lubi na pizzy: szynka, salami, grzyby, ser, szpinak, tuńczyk, oliwki, rukola…

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel. Dodaj mąkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany rozmaryn oraz szczyptę soli. Szybko wyrób ciasto. Ciasto pozostanie klejące, więc najlepiej rozwałkowywać je przez folię bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ma mieć grubość około 1 cm. Placek piecz przez 20 minut w 220 st.C, następnie na jego powierzchni ułóż ulubione dodatki i dopiecz przez 15 minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.