wyjątkowo aksamitna zupa, głównie za sprawą ziemniaków.
zupa krem z białych warzyw z klopsikami
dowolne warzywa w białym kolorze (np: pietruszka, seler, ziemniaki, por) w dowolnych proporcjach, 20 dkg małych pieczarek, 0,5 kg mielonego mięsa, 1 jajko, kilka łyżek kaszy manny, pęczek szczypiorku, kubek śmietany, sól, pieprz
mięso wyrobić z jajkiem, 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku i kaszą manną, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na kilkanaście minut. zagotować ok. 2 litry wody. w mięsa formować klopsiki wielkości orzechów włoskich i wrzucać je na wrzątek. gotować na małym ogniu przez 15 min. wyjąć z wywaru i odstawić pod przykryciem. obrać warzywa, pokroić w podobnej wielkości kawałki i wrzucić do wrzącego wywaru, jeśli wywar nie będzie przykrywał warzyw to podlać gorącą wodą. gotować do miękkości selera. w tym czasie umyć pieczarki, pozostawiając je w całości, jeśli nie mają więcej niż 1,5 cm, większe przekroić na pół lub ćwiartki. po czym przesmażyć je na minimalnej ilości tłuszczu. warzywa w zupie zmiksować. dodać pieczarki i klopsiki, zagotować. do śmietany dodać soli i powoli zahartować gorącą zupą, po czym wlać całość do zupy, której już nie należy gotować. przyprawić i posypać posiekanym szczypiorkiem.