przyznać się czym prędzej ile osób od razu chciało mi wytknąć ortografa? 😉 jednak nie o ortografii dzisiejszy wpis, a o restauracji, która pojawiła się na mapie Bytomia. btw. to miasto mnie zaskakuje gastronomicznie, przy wizerunku wykreowanym przez media, powinny tu królować jak nie jadłodajnie Caritas, to budki z nowym narodowym daniem Polaków – kebabem. a tu figa, pojawiają się lokale, które stawiają na jakość i oryginalność.
ciekawostką jest zmieniana co miesiąc karta dań. i tak się złożyło, że miałam możliwość spróbować kilka smakołyków ostatniego dnia obowiązywania karty z ubiegłego miesiąca. na pierwszy ogień poszły gruszki w dojrzewającej szynce.
następne było risotto z marchewką. ciekawostką jest wykorzystywanie do dekoracji kiszonych warzyw. te kiszonki, z resztą, jak każdy produkt opuszczający kuchnię Blędera jest wytworzony na miejscu.
carpaccio wołowe z suszonymi pomidorami – boskie…
wolnopieczony w relatywnie niskiej temperaturze boczek, to znany mi sposób przygotowania mięsa, który wielokrotnie wykorzystywałam w domu. ale zrobienie sosu z bulionu cielęcego, który gotuje się 20 godzin, robi wrażenie.
oprócz tradycyjnego menu, funkcjonuje też menu tablicowe, na którym znaleźć można dania lunchowe, których główną zaletą jest krótki czas przygotowywania.
najlepszą zabawą jest jednak znalezienie samego lokalu. bo adres powstańców warszawskich 30, niewiele mówi większości mieszkańców miasta. ale za to po małej podpowiedzi o siedzibie administracji zbm lub o strzelnicy, droga się rozjaśnia.
natomiast od naszej głównej „reprezentacyjnej” ulicy miasta – Dworcowej, jest jeszcze ciekawiej.
dopiero zanurzenie się w bramie potwierdza obranie dobrej trasy.
po wyjściu na podwórko widać już duży budynek, w którym kiedyś mieściły się magazyny browaru. mało który budynek w Bytomiu ma tyle szczęścia – z magazynów Browarów Górnośląskich, przez magazyny Społem, pub, po nowoczesną restaurację.
szyld nie pozostawia wątpliwości, że się trafiło.
no a środek… to dodatkowy smaczek, bo do cegieł już większość ludzi zdążyła się przyzwyczaić.
recenzję lokalu znajdziecie na stronie portalu Bytomski.pl