młode ziemniaki z imbirem

to danie można przygotować na 2 sposoby. pierwszy – bezmięsny, wtedy ziemniaki mogą stanowić dopełnienie posiłku wśród innych dodatków. drugi – z kurczakiem, z którego w tej wersji polecam nie zdejmować skóry, pozwalając jej się zrumienić. 

młode ziemniaki, imbir

ziemniaki pieczone z kurczakiem w imbirze

  • 1,5 kg małych młodych ziemniaków,
  • 6 kawałków kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka),
  • 10 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 0,5 szkl. oleju,
  • sól

imbir oskrobać łyżeczką i pokroić w 2 mm plasterki, smażyć na oleju na wolnym ogniu. imbir wyjąć z oleju, olej zachować. kurczaka natrzeć solą. młode ziemniaki wyszorować. w dużym naczyniu żaroodpornym ziemniaki obtoczyć w pozostałym ze smażenia imbiru oleju, lekko posolić. pomiędzy ziemniaki ułożyć kurczaka. piec 45 minut, aż kurczak się zrumieni a ziemniaki będą miękkie. 5 minut przed końcem pieczenia całość posypać pozostawionym usmażonym imbirem.
nie od parady będzie tu zwykła sałata z winegretem.

TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015 To my! Młode kartofelki

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *