w ubiegłym tygodniu w ramach sezonu na botwinkę odświeżyłam przepis z archiwum. Dziś pora na coś nowego. Jeśli lubicie azjatyckie smaki, to z pewnością ten wam przypadnie do gustu. Botwinka, sos rybny i makaron soba to jest to!
botwinka z pieczonym kurczakiem i makaronem soba
- 250 g pieczonego lub ugotowanego kurczaka bez kości,
- 250 g makaronu soba,
- pęczek botwinki,
- 1-2 łyżki oleju
- pęczek zielonej cebulki
sos:
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- 1/4 szklanki oleju arachidowego,
- 1/4 szklanki czarnego sezamu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- szczypta mielonego chilli,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 ząbek czosnku,
- opcjonalnie sól
Składniki sosu zmiksuj na gładką pastę. Jeśli przy botwince są buraki, to pokrój je w cienkie plasterki i podsmaż, aż będą miękkie. Liście pokrój w szerokie pasy, dodaj do buraczków i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu, aż więdną. Kurczaka pokrój w plasterki. Ugotuj makaron i wymieszaj z sosem. Dodaj kurczaka, botwinkę i posiekaną cebulkę.