eksperyment dla pułku wojska – młoda kapusta zapiekana z mięsem

siostra wyjechała. pozostały różne wspomnienia. dorosła się zrobiła, choć nadal chce być na wiecznych wakacjach. przetestowałyśmy moc przepisów. od beznadziejnego ekskluzywnego tiramisu, po swojską zapiekankę, na którą zaraz podam przepis, a której na jedną, czy dwie osoby nie ma sensu robić. powody są dwa, pierwszy to taki, że wychodzi jej ilość jak dla pułku wojska. a drugi, że jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. nie, nie sporo, jak na moje możliwości czasowe, to niewyobrażalnie dużo tego czasu. no ale efekt smakowy…

młoda kapusta zapiekana z mięsem – składniki:

  • 80 dag młodej kapusty,
  • 25 dag cielęciny lub młodej wołowiny,
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • 15 dag startego żółtego sera,
  • olej*,
  • majeranek,
  • 3-4 owoce jałowca,
  • łyżka sosu sojowego,
  • sól, pieprz

młoda kapusta zapiekana z mięsem – przepis

boczek dzielimy na trzy części, dwie kroimy w kostkę, a trzecią w cienkie plastry. następnie mięso trzeba pokroić w paski i obsmażyć na 1/3 stopionego boczku. podlać kilkoma łyżkami wody, dodać jałowiec i sos sojowy, i dusić 15 min. cebulę należy posiekać i podsmażyć z pokrojonymi w plastry pieczarkami, a potem wymieszać z mięsem. kapustę kroimy w grubą kostkę, a marchew w słupki i podsmażamy na reszcie boczku. gdy będą miękkie przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy na dno połowę kapusty, na to mięso i znowu kapusta. posypujemy tartym serem i obkładamy pokrojonym w plasterki boczkiem. pieczemy do zrumienienia w 200 st. C

* gdyby boczek się nie chciał wytapiać, co ostatnio jakoś dość często mi się przydarza

janiolka, środa, 11 lipca 2007

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.