bułeczki nocne na jutrzejsze śniadanie

lubię sobotnie i niedziele śniadania, bo są leniwe, piżamowe, rozpieszczające i trwające naprawdę długo, jak na śniadanie 😉 miłym dodatkiem jest ciepłe pieczywo. jakiś czas temu odkryłam nocne bułeczki Izabeli. one są idealne do takich weekendowych śniadań, bo przygotowuje się je dzień wcześniej, a rano tylko formuje i piecze.
pod przepisem zamieszczam instrukcję obrazkową, jak je tak ładnie zakręcić.

bułki pszenne, formowanie pieczywa

pszenne bułeczki nocne

  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 1 szkl. wody/mleka lub wymieszane pół na pół,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 ml oleju,
  • 1 jajko + odrobina mleka do smarowania bułek,
  • ziarna lub zioła do posypania (niekoniecznie)

wieczorem przesiać mąkę do miski. pokruszone drożdże w miseczce zasypać cukrem. zostawić do rozpuszczenia. kiedy to nastąpi dodać je do mąki razem z solą, wodą lub mlekiem i olejem. wszystko wymieszać i zagniatać przez około 5 minut. pozostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut, a następnie wyrabiać przez 3 minuty. wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej dużej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia przez całą noc w lodówce.
rano ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 10 części. uformować wg. upodobań (ja je zawiązałam na supełki). ułożyć na blasze i zostawić po przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, ewentualnie posypać ziarnem. wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C. piec 20-25 minut.

instrukcja wiązania supełków:

instrukcja formowania bułek w kształcie supełków

każdy kawałek ciasta  rozciągnąć w dość cienki wałeczek. im cieńszy, tym potem łatwiej będzie wiązać i tym większa szansa, że się nie rozwiąże (będzie to widać na ostatnim zdjęciu)

prawy koniec ciasta założyć na wierzch, pozostawiając w środku miejsce

prawy koniec ciasta założyć na wierzch, pozostawiając w środku miejsce

prawy koniec zawinąć pod spód celując w pozostawiony otwór

prawy koniec zawinąć pod spód

celując w otwór

celując w pozostawiony otwór

prawy koniec ciasta przełożyć na lewym

prawy koniec ciasta przełożyć na lewym

końcem również celując w otwór

końcem również celując w otwór

supełki układamy do wyrośnięcia. na zdjęciu widać, że niektóre się porozplatały - to te które były zbyt grube i musiałam je naciągać do włożenia w otwór

supełki układamy do wyrośnięcia. na zdjęciu widać, że niektóre się porozplatały – to te które były zbyt grube i musiałam je naciągać do włożenia w otwór, więc zalecam zwrócenie uwagi w kroku pierwszym na ich „cienkość”

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *