moje dziecko kocha wyprawy do maca… po gadżety dołączane do zestawów dziecięcych 😉 kiedyś kręciły ją też tamtejsze burgery, ale odkąd sama potrafi zrobić sos tysiąca wysp i „ukleić” kotlet, zmieniła się jej optyka. ja co prawda wielką fanką burgerów nie jestem, ale idę na ustępstwa, bo zrobiła się z tego rodzinna zabawa, a przy okazji nie zdołały się zaszczepić złe nawyki żywieniowe.
z prezentowanych przeze mnie na blogu burgerów, ten jest zdecydowanie najlepszy. Ale jeśli chcielibyście spróbować przygotować klasyczny z wołowym burgerem lub nie wiecie co zrobić z nadmiarem kaszanki, to polecam właśnie burger z kaszanką, to z tymi przepisami dacie radę 😉
burgery z kurczaka z majonezem czosnkowym
na 4-5 szt.
- 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki sos worcestershire,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 5 liści bazylii,
- 1 jajko,
- sól i pieprz,
- trochę bułki tartej,
- 4-5 liści sałaty,
- 4-5 plastrów żółtego sera,
- 4-5 bułek
aioli (majonez czosnkowy)
- 2 żółtka,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej,
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1,5 łyżeczki pieprzu,
- 1 ząbek czosnku
Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę i bazylie drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem, jajkiem, sosem worcestershire. Dopraw solą i pieprzem. Mięso kurczaka jest bardzo mokre, więc możesz dodać trochę bułki tartej, żeby dało się uformować burgery. W zależności od wielkości bułek podziel mięso na 4 lub 5 porcji. Smaż na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony. Bułki przekrojone na pół wstaw do piekarnika, żeby się nagrzały i zrobiły chrupiące. W trakcie smażenia przygotuj sos. W misce wymieszaj żółtka z 1 łyżką soku cytryn i octem, muszą być jednorodną emulsją. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy. Trzepaczką ubijaj ponownie i zacznij cienką strużką wlewać oliwę. Gdy sos osiągnie konsystencję majonezu dodaj musztardę i przyprawy. Ponownie ubijaj. Połówki bułek posmaruj sosem, na spodzie ułóż sałatę, na to burger i ser, przykryj z wierzchu drugą połową bułki. Podawaj od razu.