zapiekany makaron z kalafiorem

Tradycja została zachowana! Przy poprzedniej zapiekance z kalafiorem na suszarce zostały niedodane pomidory. Tym razem na blacie została bułka tarta 😉

wege, obiad, makaron, groszek, kalafior

zapiekanka kalafiorowa

  • 1 średni kalafior,
  • 400 g makaronu falbanki lub świderki,
  • 1 szkl. zielonego groszku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. bułki tartej,
  • 1/2 szkl. tartego sera,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól, pieprz

Kalafior podzielony na różyczki gotuj około 7 minut, osącz. Ugotuj makaron. Na rozgrzanej oliwie smaż przez kilka minut pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj połowę różyczek kalafiora, wlej mleko i duś razem przez chwilę, a następnie zmiksuj na całkowicie gładki sos. Dopraw solą i pieprzem. Makaron wymieszaj z groszkiem, kalafiorem i sosem kalafiorowym, ewentualnie jeszcze dopraw. Bułkę tartą wymieszaj z serem i posyp wierzch makaronu. Piecz przez 20 minut w 190 st. C lub do apetycznego zrumienienia.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.