gotowana babka, to jest jedno z ciast wielkanocnych mojej mamy, do tego cytrynowo-czekoladowa polewa – niebo w gębie. ale w tym roku postanowiłam samodzielnie przetestować zupełnie inny przepis. na warsztat wzięłam znowu pana małeckiego. zmienione są proporcje na mniejszą formę do gotowania, no i pozbawiona jest polewy.
babka gotowana
- 170 g masła + do posmarowania formy,
- 100 g cukru,
- 1 laska wanilii,
- 4 duże jajka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 130 g maki pszennej, tortowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 ml rumu,
- 6 g kakao
masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i ziarnami wanilii. dodawać po 1 jajku nie przerywając ucierania. następnie dodać budyń, proszek do pieczenia i mąkę. na koniec dodać rum. z masy odjąć 1/3 i do niej dodać kakao. foremkę do gotowania wysmarować masłem. włożyć połowę jasnej masy, na nią ciemną i ponownie jasną. formę dokładnie zamknąć. wstawić do garnka zimną wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości formy. gotować 90 minut. babkę wyjąć od razu z formy po ugotowaniu.