w niedzielę w ramach światowego dnia pieczenia spróbowałam upiec ciasto z sałatką grecką Vassilisa Mandrosa – greckiego szefa kuchni. wybrałam te ciasto z jednego powodu – nie było słodkie 😉
w 100 punktowej skali trudności zajmowało ono miejsce 65. przepis zawiera w sobie margarynę do pieczenia ze względu na to iż jej producent był patronem akcji. podaję go w wersji prawie niezmienionej, moje uwagi oznaczam gwiazdką.
ciasto z sałatką grecką
ciasto: 500 g mąki (przesianej), 2 łyżeczki proszku do pieczenia*, 250 g margaryny do pieczenia, 330 ml mleka, 5 średnich jaj (każde po 53-63 g), 150 g sera feta (krojonego w grubą kostkę), 1 zielona papryka (siekana), 10 pomidorków cherry (przeciętych na pół), 2 ½ łyżki oliwek (pokrojonych w paski), 1 ½ łyżki świeżych kaparów, 1 łyżeczka świeżego oregano, 3 łyżki białej lub czerwonej cebuli (siekanej), 6 łyżek ogórka w kostkach, 1 łyżeczka słodkiego octu, sól i pieprz, 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy, 2 łyżki mąki do posypania formy
baza szpinakowa: 300 g świeżego szpinaku**, 1 łyżka margaryny
przygotowanie szpinaku:
1. Rozpuścić margarynę w rondlu.
2. Dodać szpinak i smażyć, aż zwiędnie i zmięknie.
przygotowanie ciasta:
1. Rozgrzać piekarnik do 170–180°C.
2. Włożyć margarynę do miksera i dobrze wymieszać, aż będzie bardzo miękka.
3. Następnie powoli dodać połowę mleka, połowę przesianej mąki, proszek do pieczenia i 5 jaj, po czym zmiksować składniki na niskiej prędkości.
4. Kiedy masa zacznie gęstnieć, przełożyć ją z miksera i umieścić w dużej misce.
5. Do drugiej miski przesiać pozostałą mąkę z serem feta, papryką, pomidorkami cherry, oliwkami i kaparami, cebulą, a na końcu ogórkiem, a następnie dodać te wszystkie składniki i resztę mleka do pierwszej masy.
6. Dodać ocet i ponownie zmieszać, najlepiej dłońmi.
7. Przyprawić oregano, solą, pieprzem i ponownie wymieszać.
8. Wysmarować blachę margaryną, wysypać ją mąką, a następnie wyłożyć uduszony szpinak.
9. Przełożyć masę do dużej blachy (30×40 cm)*** do 2/3 wysokości i piec 25–30 minut w temperaturze 170–180°C.
Wskazówki:
1. Ciasto można udekorować kremem lub syropem balsamicznym o smaku suszonych pomidorów lub bazylii.
2. Ciasto można upiec w drewnianym lub grillowym piecu przy zachowaniu tej samej temperatury i czasu pieczenia. Dymny aromat pieca drewnianego lub grillowego w połączeniu z naturalnymi składnikami ciasta nadadzą daniu wyjątkowy charakter.
* w oryginalnym przepisie nie było proszku
** szpinaku może spokojnie być 2-3 razy więcej, bo na dużej blasze zniknie
*** upieczenie w mniejszej blasze, za to wyższej też jest możliwe, ale zajmie 2 razy więcej czasu