spaghetti gotowane w rosole

o makaronie gotowanym w rosole już kiedyś pisałam, skuszona odcinkiem programu makłowicza. tym razem zmieniłam dodatki i zamiast wątróbki drobiowej smaku nadawały pomidorki cherry, dobrane pod względem kolorystycznym, oraz rukola przywieziona prosto z ogródka rodziców. jeśli nie przepadacie za tą goryczką, możecie dodać szpinak. rosół powinien praktycznie zostać wchłonięty w całości, a to co zostanie z cebulą i czosnkiem zrobi doskonały sos.

makaron, pasta, pomidory, cherry, rukola, rucola

spaghetti z rukolą i pomidorkami cherry

  • 0,5 kg spaghetti,
  • 1 litr rosołu,
  • 1 duża cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 30 dkg pomidorków cherry,
  • duży pęczek rukoli,
  • sól, pieprz

Cebulę posiekaj bardzo drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gdy zacznie pachnieć wlej rosół i zagotuj. Wrzuć spaghetti, gotuj tyle ile wskazuje producent na opakowaniu. Gdy zmięknie na tyle, że cały znajdzie się w rosole, dodaj w całości pomidorki. Minutę przed końcem dodaj rukolę. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.