Jakoś tak się dzieje, że w słowie ciasto wszyscy od razu słyszą słodycz, a tu figa z makiem – będzie ciasto ale słone! Nasza kuchnia nie ma chyba niczego podobnego do anglosaskich pajów. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by się nimi inspirować. Na początek proponuję bardzo proste ciasto szpinakowe przykryte ciastem francuskim. A potem ciut bardziej pracochłonny dzisiejszy przepis. Jestem pewna, że zaskoczy was nie tylko pyszny farsz, ale też niezwykła kruchość ciasta.
Jeśli ktoś się dziwi, że w tak niewielkiej odległości czasowej występują przepisy z wątróbką, to przyczyną nie jest anemia, ani dziwne smaki, tylko to, że latorośl, oględnie mówiąc nie przepadająca za wątróbką, jest na wakacjach i korzystamy póki możemy 😀
ciasto z wątróbką drobiową
ciasto:
- 300 g mąki + trochę do podsypania,
- 200 g smalcu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 żółtko + 1 żółtko do posmarowania
farsz:
- 700 g wątróbki drobiowej,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 pomidory,
- 1 czerstwa bułka,
- 0,5 szkl. ciepłego mleka,
- pęczek natki pietruszki,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- 5 łyżek śmietany,
- 80 g żółtego sera,
- 2 łyżki wiśniówki
- sól, pieprz lub ostra papryka,
- 1 łyżka oleju
Składniki ciasta szybko zagnieć i odstaw w chłodne miejsce (nie musi być to zamrażalnik). Czerstwą bułkę pokrój w kostkę i zalej ciepłym mlekiem – nie przejmuj się, że mleko nie przykrywa bułki, w trakcie moczenia kilkakrotnie przemieszaj ją. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i usmaż partiami na oleju. Po zdjęciu jej ostatniej części z patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony w plastry czosnek oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Smaż aż płyn, który puszczą wyraźnie się zredukuje. Sos zdejmij z ognia. Dodaj wątróbkę, odciśniętą bułkę, posiekaną natkę, otartą skórkę z cytryny, śmietanę i wiśniówkę, dokładnie wymieszaj. Zetrzyj ser na dużych oczkach tarki i dodaj do reszty. Przypraw solą i pieprzem. Tortownicę wysmaruj odrobiną tłuszczu i oprósz mąką. Ciasto podziel na dwie nierówne części. Większą rozwałkuj o około 2 cm większą od średnicy tortownicy. Wyłóż nią dno i ścianki. Przełóż na to nadzienie. Przykryj całość rozwałkowanym pozostałym ciastem. Natnij środek ciasta na krzyż i wywiń krawędzie na zewnątrz. Drugie żółtko roztrzep – jeśli jest bardzo gęste dodaj łyżeczkę mleka, posmaruj wierzch ciasta. Piecz w 200 st. C przez 45 minut. Przed pokrojeniem odstaw na 10 minut.