sernik ziemniaczany

to w zasadzie mogłoby być ukoronowanie mojej akcji To my! Młode kartofelki. Ale akcja się skończyła już jakiś czas temu i w przyszłym roku nie mam jej w planach, więc nie ma po co przetrzymywać przepisu.

ciasto w trakcie pieczenia zachowuje się, jak klasyczny sernik – rośnie ponad miarę, a potem opada. Jest bardzo zwarte. I idealnie pasują do niego kwaśne dżemy (żurawina, porzeczka).

torte di patata, kuchnia włoska, ricotta

placek ziemniaczany

  • 4 duże ziemniaki,
  • 400 g sera ricotta,
  • 300 g cukru kryształ,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 jajka,
  • masło do wysmarowania i mąka do oprószenia tortownicy,
  • cukier puder do posypania

Stop masło i zostaw je do ostudzenia. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ciepłe obierz ze skórki i zmiksuj na gładkie purée. Mąkę wymieszaj z proszkiem i skórką cytrynową. Do ziemniaków dodaj ricottę, cukier, masło i jajka. Wymieszaj obie masy ze sobą i przełóż do nasmarowanej i oprószonej dużej tortownicy. Piecz w 180 st. C przez 40 minut. Ostudzony wierzch ciasta posyp cukrem pudrem.

Warzywa psiankowate 2016 Warzywa psiankowate 2016

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *