wymyśliłam sobie danie jednogarnkowe i przyznam, iż nie podejrzewałam, że kupno czarnej rzepy może graniczyć z cudem. rekompensatą przynajmniej jest to, że trafiłam na świeże zielone szparagi, których grubość nie była zbliżona do ołówka!
duszona rzepa z wędzonką
- ok. 1,5 kg czarnej rzepy,
- 35 dkg cebuli,
- 0,5 kg wędzonki,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- 2 szkl. wody,
- 75 dkg ziemniaków
rzepę obrać, umyć i pokroić w kostkę o boku nie większym niż 1 cm. obraną cebulę posiekać. 1/4 wędzonki pokroić w kostkę, a resztę w plasterki. na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę wędzonkę, dodać do niej cebulę i rzepę. poddusić razem chwilę, po czym ułożyć na wierzchu plastry wędzonki i podlać wodą. dusić pod przykryciem ok 25 min. obrać ziemniaki i również pokroić w kostkę. po upływie tych 25 minut wyjąć plastry wędzonki, przyprawić solą i pieprzem, dodać ziemniaki i ponownie przykryć wędzonką. dusić pod przykryciem następne 15 minut.