zielone szparagi

w ubiegłym tygodniu radiowa 3 rozpoczęła kulinarne czwartki. zaczęli od szparagów, a zważywszy na moją wczorajszą zdobycz, to ja zaraz za nimi!

farfalle z zielonymi szparagami

makaron z zielonymi szparagami

  • paczka kokardek (bo ładniej wyglądają), 
  • pęczek zielonych szparagów, 
  • 4 pomidory, 
  • 20 dkg wędzonego łososia,
  • 4 łyżki śmietany, 
  • 1 łyżka oliwy,
  • czarny pieprz

zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odciąć białe końce. ugotować w osolonej wodzie (ok. 7-10 min.). na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojonego w paski łososia. dodać pomidory pokrojone w 2 cm kostkę. przyprawić pieprzem i dodać pokrojone na 3 cm kawałki szparagi i śmietanę. zagotować i wyłączyć. sos wymieszać z ugotowanym makaronem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *