nie lubię surówek z surowej czerwonej kapusty. dzięki jej dodatkowi nigdy mnie do siebie nie przekonały polskie fastfoody. za to po ugotowaniu sytuacja się zmienia. i jedną z lepiej wspominanych surówek z dzieciństwa jest właśnie czerwona kapusta z jabłkiem i majonezem. ale dziś zupełnie nowy smak – dzięki dodaniu sosu żurawinowego. okazuje się, że pasuje nie tylko do mięsa!
czerwona kapusta z sosem żurawinowym
- 0,5 niedużej główki czerwonej kapusty,
- 1 jabłko,
- 1 mała cebula,
- sok z 1 cytryny,
- sos żurawinowy do smaku,
- sól, pieprz
kapustę poszatkować i ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić i ostudzić. obrane i pokrojone w kostkę jabłko skropić sokiem z cytryny. cebulę drobno pokroić, wymieszać z kapustą i jabłkiem. dodać sos żurawinowy. doprawić solą i pieprzem. odstawić na trochę, by się smaki przegryzły.