czerwona kapusta z żurawinami

nie lubię surówek z surowej czerwonej kapusty. dzięki jej dodatkowi nigdy mnie do siebie nie przekonały polskie fastfoody. za to po ugotowaniu sytuacja się zmienia. i jedną z lepiej wspominanych surówek z dzieciństwa jest właśnie czerwona kapusta z jabłkiem i majonezem. ale dziś zupełnie nowy smak – dzięki dodaniu sosu żurawinowego. okazuje się, że pasuje nie tylko do mięsa!

czerwona kapusta z żurawiną

czerwona kapusta z sosem żurawinowym

  • 0,5 niedużej główki czerwonej kapusty, 
  • 1 jabłko, 
  • 1 mała cebula, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • sos żurawinowy do smaku, 
  • sól, pieprz

kapustę poszatkować i ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić i ostudzić. obrane i pokrojone w kostkę jabłko skropić sokiem z cytryny. cebulę drobno pokroić, wymieszać z kapustą i jabłkiem. dodać sos żurawinowy. doprawić solą i pieprzem. odstawić na trochę, by się smaki przegryzły.

Akcja ŻURAWINOWA!

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.