myśl o wykorzystaniu koncentratu pomidorowego w przygotowaniu słodyczy była niezwykle kusząca. lubię wyzwania. a żeby było zabawniej ciastu również nadałam nietypowi kolor – zielony 🙂
pomidorowy sernik z kruszonką
spód: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki zmiksowanego szpinaku (ok. 50 g liści)
masa serowa: 150 g przecieru pomidorowego Pudliszki, 0,5 kg twarogu sernikowego, 150 g cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kruszonka: 2 łyżki pestek słonecznika, 6 łyżek mąki pszennej, po 2 łyżki masła, cukru i posiekanej bazylii
mąkę wymieszać z cukrem i solą. dodać zimne masło i posiekać nożem na kawałki nie większe niż połówki grochu. dodać jajko i zmiksowany szpinak. zagnieść ciasto. owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. składniki masy serowej wymieszać ze sobą, ewentualnie dosłodzić. wyjęte z zamrażalnika ciasto rozwałkować na placek trochę większy (na boki ciasta) niż foremka 20×30 cm*. ciasto gęsto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10 minut w 180 st. C. wyjąć z piekarnika, wlać na podpieczony spód masę serową i ponownie włożyć do piekarnika. piec około 25-30 minut. wyjęte wystudzić na kratce.
składniki kruszonki wymieszać ze sobą widelcem. rozsypane na papierze włożyć je do piekarnika. piec aż się zrumienią. posypać nimi ostudzone ciasto.
* użyłam formy 10×60 cm, ale nie było to zbyt wygodne