prosta zupa szpinakowa

dla większości zupa szpinakowa kojarzy się z zupą-krem z grzankami. ten przepis nie obejmuje miksowania zupy, ba nawet krojenia szpinaku, no chyba, że liście są gigantyczne.

zupa szpinakowa

zupa szpinakowa

  • 1 kg szpinaku,
  • kilka dużych ziemniaków,
  • cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • rosół,
  • kilka jajek,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • sól, pieprz

umyty i mokry szpinak wrzucić do garnka, gdy zwiędnie dodać pokrojoną cebulkę i razem dusić, aż zacznie się szklić. dodać pokrojone w grube plastry ziemniaki, posiekany czosnek i przyprawy, zalać rosołem trochę ponad powierzchnię warzyw i gotować około 20 minut. chochlą delikatnie zrobić miejsca* w zupie do wlania jajek. wybijać je do chochelki i z niej wkładać ostrożnie w przygotowane miejsca. gdy się zetną, zupa jest gotowa.

* wlanie ich gdziekolwiek spowoduje, że jajka się rozleją i będą miały nieciekawy kształt.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *