drożdżówki zawijane z cynamonem

ubiegły tydzień upływał mi w klimacie szwedzkich kryminałów. cechą charakterystyczną prowadzonych tam śledztw jest to, że wszyscy świadkowie mają zapasy drożdżówek w zamrażalnikach, którymi częstują policjantów. po 3 tomie nie mogłam się oprzeć tej inspiracji 😉

drożdżówki zawijane z cynamonem

drożdżowe ślimaki z cynamonem (16-20 szt.)

  • 3 szkl. mąki, 
  • 6 żółtek, 
  • 1 szkl. śmietany 18%, 
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 6 łyżek brązowego cukru, 
  • 3 łyżki cynamonu

pokruszone drożdże wymieszać z łyżką mąki i łyżką cukru. odstawić na 15 minut. rozczyn wymieszać z pozostałymi składnikami. wyrobić dość luźne ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). rozwałkować na prostokątny placek wielkości blachy do pieczenia. posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i zwinąć, jak roladę. pokroić ostrym nożem na 16-20 plasterków. ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i pozostawić na 20 minut. można posmarować wierzchy białkiem. piec 15-20 minut w 160 st. C.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.