Sezon na fasolkę szparagową już trwa od jakiegoś czasu. Jej spadająca cena zachęca do poszukiwań nowych smaków. Tym razem przyświecała temu konieczność znalezienia takiego dania, które może zjeść ktoś na diecie lekkostrawnej ukierunkowanej na wątrobową. Fasolka sama z siebie do lekkostrawnych nie jest zaliczana, ale raz na jakiś czas można jej trochę zjeść.
fasolka szparagowa
- 300 g fasolki szparagowej,
- 4 czubate łyżki ugotowanego ryżu,
- 2-3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego,
- nieduży pęczek koperku,
- sól, pieprz ziołowy,
- opcjonalnie: sos sojowy
Fasolkę ugotuj, odcedź i pokrój na 2-3 cm kawałki. Ugotowany ryż wymieszaj z passatą i drobno posiekanym koperkiem. Połącz ryż z fasolką, przypraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz skrop sosem sojowym.